Milers de persones li donen “Valor” al valencià en la XXVI Trobada d’Escoles de Llombai


Varios milers de persones han envaït hui, pacíficament, el poble de Llombai per donar-li tot el “valor” que el valencià es mereix durant la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià en la que han participat un centenar de centres de tota la comarca. Una edició destinada a rendir homenatge a l’autor de les Rondalles Valencianes, Enric Valor, un “treballador incansable per la llengua, un estudiós rigorós de l’idioma i un modernitzador de la cultura del país” segons Escola Valenciana, organitzadora d’esta festa reivindicativa.

L’activitat ha estat frenètica a llarg dels nombrosos tallers que animaren durant tot el matí els estrets carrers del centre de la població. Però la festa ha estat dividida en varios fronts; a l’entaulat,  han actuat l’Escola de danses d’Alfarb, l’escola de dolçaina de Llombai, la colla de la Xamosia, l’escola de dolçaina i tabal Honorat Gil d’Alfarb i la xaranga de músics de la banda de Llombai. Els més esportistes han fet patinatge, frontennis i raspall.

Els assistents han pogut triar, també, des d’unes interesants exposicions, assesorats per Vicent Climent, a visites guiades per les rodalies o participar en la Jornada Gastronómica per assaborir els productes típics de la zona.

Benifaió, la cuna de les trobades

Les trobades que, al llarg del mes d’abril, es celebren en una quinzena de comarques, van nàixer a la Ribera l’any 1986, més concretament a la localitat de Benifaió. I va sorgir reaccionant a la protesta d’un reduït grup de pares del col.legi públic Trullàs contra l’ensenyament d ‘un grup d’asignatures en valencià. Així la direcció del col.legi va convocar els 17 centres escolars de la Ribera que ofertaven matèries en valencià per unir-se en torn a una festa reivindicativa. Aquells primers 5.000 participants de fa 26 anys a la Ribera s’han convertit en més de 200.000 assistents entre totes les trobades que es fan a les diferents comarques valencianes.

Diego Gómez, membre d’Escola Valenciana i professor del CP Víctor Oroval de Carcaixent, diu que “es tracta d’una festa lúdica però també reivindicativa pel que suposa el valencià per al futur”. I afegix “el treball que s’ha fet a l’escola ha de tindre continuitat en la resta d’usos socials”.

Font: riberaexpress (diari digital comarcal)

riberaexpress.es

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: